Recepten

Vissoep in Aziatische stijl

Vissoep in Aziatische wijze

Hoeveel tijd en personen

  • Voorbereidingstijd: 30 minuten
  • Kooktijd: 40 minuten
  • Voor 6 personen

Wat u nodig heeft

  • 4 rijpe tomaten
  • 1 el olie
  • 5 cm verse gember, geraspt
  • 3 stengels citroengras, witte gedeelte fijngehakt
  • 3 kleine rode Spaanse pepers, fijngesneden
  • 2 uien gesnipperd
  • 750 ml visboullion
  • 4 limoenblaadjes, gesnipperd
  • 1 el olie
  • 5 cm verse gember, geraspt
  • 3 stengels citroengras, witte gedeelte fijngehakt
  • 3 kleine rode Spaanse pepers, fijngesneden
  • 2 uien, gesnipperd
  • 750 ml visbouillon
  • 4 limoenblaadjes, gesnipperd

Aan de slag

  1. Kruis de tomaten aan de onderkant in. Doe ze in een hittebestendige kom en overgiet ze met kokend water. Laat ze 30 seconden staan, dompel ze in koud water en verwijder de velletjes. Snijd de tomaten doormidden, schep de zaadjes eruit met de theelepel en snijd het vlees in kleine stukjes.
  2. Verwarm de over voor op 160°C (gasstand 2-3). Verhit de olie en de helft van de boter in een koekenpan. Bak de knoflook en pepers hierin 1minuut. Voeg de sint-jakobsschelpen toe en bak ze 2-3 minuten. Neem ze uit de pan en laat ze uitlekken op verfrommeld keukenpapier. Bak de garnalen 2-3 minuten En laat ze uitlekken. Bak de zalmfilet 3-4 minuten en laat ze uitlekken. Doe alles in een kom.
  3. Voeg de tomaten toe en fruit ze in 3 minuten mee. Voeg de visbouillon, limoenblaadjes, ananas, tamarinde, suiker, limoensap, vissaus en 750 ml water toe. Doe het deksel op de pan en breng aan de kook; zet het vuur lager en laat 15 minuten zachtjes koken.
  4. Pel ondertussen de garnalen en trek het donkere darmpje eruit; begin bij de kop. Doe de garnalen, vis, koriander in de pan en kook ze 10 minuten mee tot de zeevruchten zacht zijn. Breng op smaak met zout en peper.
 

Zeevruchter Buritto's

Zeevruchter Buritto's

Hoeveel tijd en personen?

  • Voorbereidingstijd: 45 minuten
  • Kooktijd: 40 minuten
  • Voor 4 personen

Wat u nodig heeft

  • 250 g sint-jakobsschelpen
  • 500 g rauwe middelgrote garnalen
  • 500 g zalm- of zeeforelfilet zonder vel
  • 2 e.l extra olie
  • 2 teentjes knoflook, uit de knijper
  • 60 g boter
  • 3 kleine rode Spaanse pepers, zonder zaadjes fijngehakt
  • 2 ½ el bloem
  • 4 grote bloemtortilla’s
  • 125 ml room
  • 185 ml melk
  • 125 g zure room
  • 35 g geraspte parmezaanse kaas
  • 2 el gehakte verse peterselie
  • 125 g geraspte Chedar chilisaus

Aan de slag

  1. 1 Verwijder de darmpjes, vliezen of harde witte spiertjes van de sint-jakobsschelpen, maar laat eventueel kuit zitten. Pel de garnalen. Trek het donkere darmpje er voorzichtig uit; begin bij de kop. Snijd de zalmfilet in kleine stukjes.
  2. Verwarm de oven voor op 160°C (gasstand 2-3). Verhit de olie en de helft van de boter in een koekenpan. Bak de knoflook en pepers hierin 1minuut. Voeg de sint-jakobsschelpen toe en bak ze 2-3 minuten. Neem ze uit de pan en laat ze uitlekken op verfrommeld keukenpapier. Bak de garnalen 2-3 minuten En laat ze uitlekken. Bak de zalmfilet 3-4 minuten en laat ze uitlekken. Doe alles in een kom.
  3. Pak de tortilla’s in een folie en warm ze 10 minuten in de oven. Smelt de rest van de boter op een laag vuur in een pan. Roer de bloem erdoor en laat de lichte roux 1 minuut garen, totdat hij schuimt. Neem de pan van het vuur en roer de melk en room geleidelijk door de roux. Zet de pan op het vuur En blijf roeren totdat de saus kookt en dik wordt. Roer de zure room erdoor (laat niet koken), De Parmezaanse kaas en de peterselie. Roer de saus door de vis en zeevruchten.
  4. Vul de tortilla’s met het zeevruchtenmengsel en rol ze op. Leg ze in een licht ingevette ovenschaal, strooi de Cheddar erover en zet ze 15-20 minuten in de oven, totdat de tortilla’s heet zijn en de kaas is gesmolten. Geef er chilisaus bij.
 

Ovenschotel van vis en Bulghur

Ovenschotel van vis en Bulghur

Hoeveel tijd en personen?

  • Voorbereidingstijd:
    25 minuten + 30 minuten weken
  • Kooktijd: 35 minuten
  • Voor 4 personen

Wat u nodig heeft

  • 130 g bulghur
  • 1 ui, grof gesneden
  • 250 g visfilet zonder vel (bijv. kleine roodbaars, snoek, kabeljauw, zeebrasem) in stukjes
  • ½ tl fijngeraspte sinaasappelschil
  • 2 tl fijngehakte verse koriander
  • 2 el olie
  • 2 extra uien, in plakjes
  • 1 plukje saffraandraadjes

Aan de slag

  1. Week de bulghur 30 minuten in 375 ml heet water. Laat uitlekken en pers het overtollige vocht eruit met keukenpapier.
  2. Maal de ui intussen in 30 seconden fijn in de keukenmachine. Voeg de vis toe en blijf malen tot u een glad mengsel hebt. Zet het mengsel 10 minuten in de koelkast.
  3. Verwarm de over voor op 200°C (gasstand 6). Doe de bulghur, vismengsel, de sinaasappelrasp en de koriander in een kom. Voeg naar smaak zout en peper toe. Roer alles goed door elkaar en kneed het dan in 5 minuten tot een vrij gladde bal.
  4. Verhit 1 el van de olie en bak de extra ui hierin goudbruin. Week de saffraan in een wat kokend heet water, laat alles afkoelen en giet het bij de uien. Voeg naar smaak zout en peper toe.
  5. Verdeel de helft van het vismengsel over een kleine, licht ingevette ovenschaal. Schep de uien erover. Verdeel de rest van het mengsel erover en strijk de massa glad. Snijd er een ruitjespatroon in en Sprenkel de rest van de olie erover. Zet de vis 25-30 minuten in de oven. Laat de schotel afkoelen en snijd er punten van.